Buske.

Som inspiration, når man skal lave buske til modelbanen, er det en god ide at bruge en bog om træer og buske. Her kan man finde mål på mange forskellige buske. I nogle af bøgerne kan man også finde skitser af buskene, så det er muligt at se deres form. Farvebilleder eller farvelagte tegninger giver mulighed for at vælge de rigtige farver på de materialer, man vælger at bruge.

Husk også et se på den rigtige haves buske, som jo er forbillede for modellerne.

Mål på buske til modelbanen.

Modellens målestoksforhold kendes.

Modellens målestoksforhold

1:

Buskenes

højde og blomsterfarve

I virkeligheden

på modellen

Syren

Op til 4-5 m
blålille eller hvid blomster

- cm

Gyvel

2-3 m
gule blomster

- cm

Ildtorn

Ca 2 m
hvide blomster / orangerøde bær

Ca cm

Hyld

5 - 6 m
hvide kurveblomster / blåsorte bær

- cm

Hæk

Op til 1,8 m / ½ m tyk

Op til cm / cm tyk

Tjørn

4 - 5 m
hvide eller røde blomster / rød-orange frugter

- cm

Rose

1½ - 2 m
røde, gule eller hvide blomster i varierende størrelse

- cm

Buske af kunstig julegran.

Små kunstige juletræer, gran og fyrrekviste kan købes omkring jul og nogle steder hele året (se materialer).
Disse grangrene kan anvendes som udgangsmateriale ved fremstilling af buske til modelbanen.

En enkelt kvist klippes af midterstilken og "nålene" klippes af på det nederste stykke, så busken får den rigtige størrelse. Den stilk der kommer for neden stikkes senere ned gennem et hul i underlaget, så busken kommer til at stå godt. Store buske kan laves af to grankviste ved siden af hinanden.
Ofte vil man have løse kviste liggende tilbage, når man har lavet en serie træer, disse kan bruges til buske af forskellig størrelse.
Når man har valgt hvilke buske man vil lave og har fundet ud af, hvor store de skal være (se målskema for buske og modelbuske), vælges hvilke type og farver smulder man vil bruge. Smulder af oasis sætter sig inde i grankvistene, skumgummismulder lægger sig uden på kvisten. Begge dele kan have fordele og ulember.
Inden en guilante klippes ud i stykker, bør man undersøge, hvordan den kunstige gran er lavet.

Det er klogt at lave mange buske, rigtig mange. Når man fårst begynder at "plante dem" på anlægget, svinder det forbløffende hurtigt i bunken.

Grønne buske.

Der klippes en passende sidekvist af granguirlanden. Kvisten studses for neden med en saks, så den får den rigtige størrelse og der bliver et frit stykke, en stilk, som bruges til at holde den færdige busk på plads.
Til grønne buske bruges bedst skumgummi-smulder. Dette kan fås/laves i mange farver. Lav buske i forskellige farver og nuancer, en busk behøver heller ikke at være ensfarvet, bland roligt en rest farvet smulder i den nye portion.

Der sprøjtes spraylim på en del at busken og den rulle i smulderet (husk at der måske også kommer lim på det der er under træet, så det bør holdes over en gammel avis eller lignende). En anden del af busken sprøjtes med lim og rulles i smulderet. Der fortsættes på denne måde, til hele busken er dækket.
Når limen er tør, rystes det løse smulder af busken, medens det holdes over posen eller æsken med smulder. Busken gås efter og der limes mere smulder på, hvis det er bare pletter.
Den færdige busk plantes med stilken i et hul, der bores i underlaget. Det kan være en god ide at lime busken fast, så den ikke vælter.

Buske med blomster.

Der klippes en passende sidekvist af granguirlanden. Kvisten studses for neden med en saks, så den får den rigtige størrelse og der bliver et frit stykke, som bruges til at holde den færdige busk på plads.
Til buske med blomster bruges oasis-smulder og skumgummi-smulder, eller andet smulder, i blomsternes farver.

Busken sprøjtes med lim og rulles i oasis-smulder, der med fordel kan lægges i en pose, medens buskene rulles i det. Fordelen ved at have smulderet i en plastpose er, at man kan trykke smulderet ind mod træet med en hånd uden på posen, og derved undgår at få lim (og smulder) på fingrene.
Oasis-smulderen sætter sig inde i kvisten.

Når busken med oasis-smulder er tør, rulles/dyppes det yderste lag af den forsigtigt i lim i en flad beholder. Der skal kun lim på de områder, hvor der skal være blomster. Derefter dyppes/drysses busken med smulder i blomsterfarven.

Skærmblomster f.eks. til hyld, kan laves af den yderste del af rigtige skærmblomster, der i sig selv er en lille skærm. Skærmen males hvid og sættes ind i busken. Når malingen tørrer, vil den have "limet" skærmblomsten fast.

Busken plantes ved at stikke ståltråden gennem et hul, der bores i underlaget.

Hæk

En hæk må højdest være max 180 cm høj ifølge hegnsloven (se mål på buske).
Af en tynd grøn skuresvamp klippes strimler med bredde, som hækkens højde.

Strimlerne sprayes med lim eller dyppes i grøn maling og lægges i en beholder med grønt smulder, der passer til farven på en hæk, f.eks lavet af oasis.

Til en forårshæk bruges lysegrønt smulder f.eks af farvet savsmuld eller skumgummi og til en efterårs bøgebæk bruges smulder af brun oasis.