Aluminiumsfolie.

Store blade laves af sølvpapir (aluminiumsfolie fra køkkenet), der males grønt på begge sider.
Store blomster kan laves af sølvpapir, der krølles tæt sammen og males i blomstens farve.

Savsmuld.

Som græs bruges ofte farvet savsmuld. Dette kan købes i hobbyforretningerne, men man kan også lave det selv.
Ca 1/2 l savsmuld hældes i en plastpose sammen med en sjat spritbejdse. Medens man holder posen lukket for oven med den ene hånd, æltes savsmuld og bejdse sammen med den anden hånd uden på posen.
Til sidst stilles posen åben et sted, hvor spritten i bejdsen kan fordampe uden at lave ulykker (undgå åben ild).

Savsmuldens farve afhænger af bejdsens farve og af, hvor meget bejdse man tilsætter ved blandingen.
Med meget bejdse bliver det færdige savsmuld mørkest.

Har man nemt adgang til savsmuld, bør man lave flere nuancer og efter tørring blande det farvede savsmuld inden man bruger det.

Smulder.

Smulder af forskellig slags, til græs og små planter eller til at lime på buske og træer kan købes færdigt i hobbyforretninger, men man kan også lave det selv, hvilket er en del billigere.

På billedet ses en gul skumgummisvamp, mørk- og lys-grøn skumgummismulder samt i midten smulder af oasis.

Skumgummi-smulder.

Et stykke skumgummi (f.eks. en svamp, gerne grøn) skæres i stykker på ca 1 cm.
Stumperne hældes i blenderen og der hældes lidt vand ved for at skumgummien ikke bliver for oven i blenderen og statisk elektrisitet undgås. Min blender kan fyldes ca halvt op med skumgummistumper.
Ind i mellem stoppes blenderen og store stumper flyttes ned ved knivene.
Når stumperne har en passende størrelse, tømmes blenderen over i en sigte, så vandet kan løbe fra. Til sidst lægges smulderet til tørre på en avis.

Farvning af skumgummi-smulder.

Skumgummi kan farves med spritbejdse, maling eller med stoffarve.

Desværre har skumgummisvampe og lignende ofte en "forkert farve".
Ønsker man at farve skumgummien, kan dette gøres med spritbejdse eller maling.

Farvning med spritbejdse.

Der bruges spritbejdse, fordi den ikke opløses af vand, når den først er tørret igennem. Derfor opløses den heller ikke af den lim, der bruges til at lime den på med senere.
Spritbejdsen fås i breve med pulver, der blandes med sprit. Desværre kan man kun få 2 grønne farver, men farven på det færdige smulder kan varieres ved at fortynde bejdsen med vand. Koncentreret rødbrun bejdse kan bruges til f.eks. en blodbøg. Spritbejdse kan købes færdigblandet, men er da en del dyrere.
Bejdsen blandes med sprit, som beskrevet på brevet med bejdse. Med koncentreret bejdse fås en meget mørk farve. Man får en mindre dominerende grøn farve ved at fortynde bejdsen med vand f.eks 4 til 8 dele vand og 1 del bejdse. Man må prøve sig frem, da de forskellige typer af skumgummi ikke tager lige godt mod farven og skumgummiens egen farve har indflydelse på resultatet. Husk at man kan farve en gang til, når bejdsen er helt tør, hvis man synes farven er blevet for bleg.
Brandfare! Farvningen med spritbejdse er nem, da bejdsen blot hældes i blenderen i stedet for at bruge vand til at give skumgummien så meget vægt at, den bliver for neden i blenderen. Husk at undgå åben ild i nærheden af spritbejdsen.

Farvning med maling.

Foretrækker man at bruge maling er fremgangsmåden en helt anden.
Man kan bruge almindelig plastmalin, af den slags man bruger til vægge. Det vigtigste er at malingen ikke er vandopløselig, når den først er tørret igennem en gang. Derved undgås at malingen opløses igen, når skumgummien blendes.
Malingen fortyndes evt. med vand inden skumgummien, der først skæres i ca 2 cm tykke skiver, dyppes i den. Sørg for at skumgummien gennemvædes med maling, inden den overskydende maling presses ud og svampen lægges til tørre.
Når malingen er FULSTÆNDIG tør, skæres/klippes skumgummien i mindre stumper og blendes, som ovenfor beskrevet.

Brandfare! Efter blendningen lægges skumgummismulderen til tørre et sted med god udluftning og hvis man har brugt spritbejdse skal man undgå åben ild i nærheden af tørrestedet indtil al spritten er fordampet.

Farvning med stoffarve.

Skumgummien kan også farves med Dylon stoffarve. Dertil bruges tørfarve i kapsler, som får i flere grønne og brune farver.
Jeg har ikke selv forsøgt mig med disse farver, men med kapslerne fås en udførlig brugsanvisning.
Skumgummien findeles i blenderen, som beskrevet ovenfor.

Oasis-smulder.

Mørkegrøn Oasis til blomsterdekorationer skæres i stykker på ca 2 cm.
Stumperne hældes i blenderen. Hvis man nøjes med en mindre mængde (ca 1-2 dl) af gangen, kan det blendes tørt, ved større mængder hældes lidt vand ved for at oasissen ikke bliver foroven i blenderen.
Ind i mellem stoppes blendered og store stumper flyttes ned ved knivene.
Når stumperne har en passende størrelse, tømmes vådt smulder over i en sigte, så vandet kan løbe fra. Smulderet lægges til tørre på en avis.

Måtte med smulder.

Måtten laves af grønfarvet pladevat dækket med smulder af skumgummi eller oasis.

Der skal bruges en stor gryde til farvningen samt en tørrebakke, f.eks en plastbakke, et fad med høj kant eller en flad plastkasse på størrelse med et A4 ark eller gerne større, til tørring af måtterne.

Et stykke tyndt pladevat (som i virkeligheden er lavet af kunststof) af den type, der er lagdelt skæres ud i stykker, der passer i størrelse i tørrebakken.

Stykkerne af pladevat farves grønne med stoffarve. Dette kan gøres i en stor gryde, der varmes på komfuret eller i vaskemaskinen. Farvetypen vælges efter, hvilken form for farvning man foretrækker. Vær opmærksom på at ikke alle former for pladevat taget lige godt imod farven.
Vælg en mørk grøn farve, evt. en græsgrøn og spar ikke på farven.
Når pladevattet er farvet, lægges det til tørre på aviser eller hænges på tørresnoren. Det bør ikke tørres i tørretumbleren.

Når pladevattet er tørt tages et stykke og deles op i de tynde lag, det er sammensat af. Det tynde lag lægges i tørrebakken og sprøjtes over med spray-lim. Derefter drysset et lag smulder jævnt over hele fladen.

Når limen er helt tør rystes overskydende smulder af (gemmes til senere) og den færdige måtte med smulder lægges til side. Derefter laves det næste stykke på samme måde.

De færdige måtter opbevares med papir imellem, så smulderet ikke rives af måtten ovenpå, ved et uheld.

Kunstig julegran.

Omkring jul kan man ofte købe små kunstige juletræer i supermarkederne. Er man heldig kan man få dem billigt efter jul.
I nogle hobbyforretninger (f.eks. Pandure hobby) kan man købe gran- eller fyrrekviste i forskellige størrelser hele året rundt.
I forretninger, der handter med dekorationsmaterialer til forretninger m.m. kan man købe juleguirlanter med 3 forskellige længder kviste. Det er ofte muligt at købe disse hele året.

På billedet ses enden af en enkelt grankvist.

Hvad skal vi så med dem? De er et udmærket grundmateriale til fremstilling af forskellige træer, buske og småplanter til modelbanen. En enkelt guirlande kan give mange planter.

Dækkeserviet af strå.

Dækservietter af strå, kan ind i mellem købes i subermarkeder m.m.
Strå eller tynde pinde, nogen gange farvede, er vævet sammen med bunter på 3-5 tråde. Der er ca et par ca mellem disse bunter. Ved serviettens ender er trådene bundet sammen med en knude, så der dannes en lille stump frynse ved hver side af servietten.
Disse dækkeservietter kan rulles sammen og ligner da en bunke strå eller pinde.
Servietterne er ikke særlig dyre, og kan benyttes til at illudere rafter på hegn eller i bunker.

Naturgrene.

Grene fundet i naturen bruges til træstammer, forblæste træer og buske m.m.
Grenene på billedet sidder endnu på en tjørn, men er gået ud, så der er ikke blade på dem. Bemærk at der er mange mindre sidegrene, der vender opad. En gren med denne form vil være velegnet til at lave et skævt vindblæst træ af.

Det er nemmest at udvælge grenene, når der ikke er blade på træerne.

Spraylim.

Til fremstilling af træer m.m. bruges spraylim. Det skal være den type spraylim, der binder med det samme. Pas på ikke at få den type, hvor man kan tage tingene fra hinanden igen og flytte på dem. Sørg for god udluftning og brug maske under arbejdet, så limen ikke indåndes.
Man kan godt bruge en billig spraylim.

Gennemsigtig selvklæbende plastfolie.

Til fremstilling af tekster eller billeder, der skal sidde direkte på en baggrund (husmur eller lignende) kan printes ud på tyndt gennemsigtig selvklæbende plast. Man kan få både matte og blanke ark i A4 format, beregnet til at printe på. De fås i 10 stk. pakninger og man skal nok købe dem i en større specialforretning eller bestille dem.

Fimo og Cermit.

Til fremstilling af bagage, sække m.m. kan man bruge Fimo eller Cermit.
De to materialer ligner hinanden meget og fås begge i mange farver. Umiddelbart ligner det modelervoks og kan modeleres på samme måde. Fordelen er at det efter modelering kan hærdes i en almindelig ovn, så det bliver hårdt. Derefter kan det files, skæres og slipes med almindeligt metalværktøj og til sidst males.
Har man problemer med at leret bliver for blødt og tilbøjeligt til at miste detaljer i formen medens man modelere, kan man lægge det på en metalplade og kun røre det med en kniv eller modelerpind, så det ikke optager varme fra ens fingre.